Wat is mijn CO2 uitstoot?

Een betere wereld begint bij mezelf, dus: wat is eigenlijk mijn jaarlijkse CO2 uitstoot? Aan de hand van meerdere testjes probeer ik een indruk te krijgen van mijn totale impact en van de belangrijkste vervuilers.

carbon-emissions-e1487154619879-620x330

Aanvullende vragen die ik hierbij in gedachten houd zijn: hoe nauwkeurig kan ik dit te weten komen? Hoeveel kan ik direct (morgen) zelf beïnvloeden? Is mijn impact groot of klein?

Ik ga hierbij uit van ons hele gezin, aangezien veel uitstoot vanuit gezin komt (huis, auto) en niet direct vanuit 1 persoon, en dat het lastig meten is (eten, spullen). En ons gezin = mijzelf, mijn vrouw, 2 jonge kinderen en een poes.

Milieucentraal – 20 ton 

 • Input: 12 vragen, zoals elektriciteit, gas, auto, OV, vliegen, vlees- en zuivelconsumptie (kwartiertje invullen)
 • Ik kon helaas niet kwijt dat wij onze auto delen, maar heb wel alleen onze eigen kilometers ingevoerd. Ik kon onze poes niet kwijt, en ook niet of er kinderen of volwassenen in ons huis leven.

De uitkomst: ons huishouden (4 personen) stoot 19,6 ton CO2 uit. Dat is een beetje lager dan het gemiddelde huishouden in Nederland (met 2,2 personen) die 22,5 ton uitstoten.

De onderbouwing wordt vrij gedetailleerd gegeven: energieverbruik in huis bij ons is 1,1 ton (versus 4,0 gemiddeld). Daar zit dus meteen het grote verschil. Ik vraag me wel af waarom er nog 1,1 ton gerekend wordt, aangezien ik geen gas verbruik, energieneutraal leef dankzij zonnepanelen met teruglevering en 100% duurzame elektriciteit inkoop op de momenten dat de zon niet schijnt.

Tweede item is vervoer: 3,8 ton (versus 5,4), vooral dankzij benedengemiddelde score op auto (5000km). Wel nog 1,2 ton voor OV. Ik vermoed dat hierin niet verwerkt is dat de NS nu 100% op windenergie rijdt. Ik weet niet of het dan 0 zou moeten zijn, want treinen en sporen bouwen levert natuurlijk nog wel een iets aan milieubelasting op. Er is ook een subcategorie ‘overig vervoer’ die 1,7 ton is, maar niet wordt toegelicht. Het lijkt een soort sluitpost om gemiddeld goed uit te komen.

Dan voeding: 7,2 ton (versus 5,6). Een forse overscore, met name door zuivel (1,9 ton versus 1,1). Wij eten havermoutpap elke ochtend en bovendien best wat kaas en melk bij de lunch. Biologische melk is weliswaar diervriendelijk, maar niet zuinig qua CO2. Er is tenslotte een subcategorie ‘overige voeding’ met wel 3,1 ton impact. Dus bijna de helft van de voeding wordt sowieso ‘in rekening gebracht’, onafhankelijk van mijn antwoorden.

Tot slot de categorie overig: 7,5 ton (7,5 ton gemiddeld), die in rekening wordt gebracht i.v.m. kleding & verzorging, huis & inrichting, vrije tijd & studie. Toen ik aantal personen veranderde, bleef deze 7,5 ton hetzelfde. Hier wordt dus gewerkt met een gemiddelde voor heel Nederland. Voelt niet echt persoonlijk.

Wat als ik nu probeer te corrigeren voor de onvolkomenheden van de beperkte vragenlijst. Ik vul 3 personen in (2 kinderen eten evenveel als 1 volwassene), ik zet treinverkeer op 0 (windenergie) en reken de 1,1 ton CO2 door elektriciteit in huis niet mee. Dan zou ik op 16,3 ton CO2 voor ons huishouden uitkomen, een kwart minder dus.

Er wordt afgesloten met een link naar klimaattips, met mooi overzicht van opbouw van CO2 voor gemiddeld huishouden. Hier zie je mooi dat er 3 bepalende factoren zijn: een kwart komt door vervoer, een kwart door voeding, een klein kwart door energie.

WWF UK Footprint calculator – 25 ton (8 ton p.p.)

 • 24 vragen in 4 categorieën: voedsel, reizen, wonen, spullen (kostte me een kwartiertje)
 • Er zit een rekenmodel achter die uitgaat van woonplaats in het Verenigd Koninkrijk (het Nederlandse WNF heeft geen CO2 tool, alleen een tool die werkt met hectare aardoppervlak).
 • De tool vraagt alleen naar volwassenen en ook onze poes kon ik nergens in de antwoorden kwijt. Bij de uitkomst is waarschijnlijk vanuit huishouden teruggerekend naar mij als individueel persoon.

De uitkomst: 8 ton CO2 pp (per jaar). De belangrijkste bijdrager was reizen: 47% (maar het model weet niet dat de NS in Nederland 100% op windenergie rijdt, maar goed, ik hoefde ook nergens autoritjes naar familie en vrienden in te vullen), daarna voedsel 33% (tip: minder vlees, meer lokaal en seizoensvoedsel). Omdat ik geen kinderen heb ingevuld, kan ik niet omrekenen naar ons hele huishouden, maar stel dat mijn 2 kinderen en poes evenveel consumeren als 1 volwassene, dan zou mijn gezin 8,2 x 3 = 25 ton CO2 jaarlijks uitstoten.

Van de 8 ton is er 3 ton p.p. gerekend voor impact van activiteiten van de (Engelse) overheid. Ik kan dus 40% niet persoonlijk beïnvloeden. Zo zie je maar hoe belangrijk stemmen is..

Ik krijg achteraf als aanvullende info: mijn 8 ton is 77% van de doelstelling van de Engelse overheid voor 2020 (10 ton). Het wereldgemiddelde zit rond de 5 ton CO2 pp per jaar. Voor Engelse begrippen ben ik goed op weg, maar wereldwijd gezien ben ik, zelfs als ik mijn treinverkeer niet meereken, helaas nog bovengemiddeld. Dan kom ik op 5,8 ton pp, ofwel (x 3) 17 ton CO2 voor ons huishouden. Gelukkig word ik op weggeholpen met 17 tips wat ik kan doen.

 

Carbon Footprint calculator – 18 ton 

 • Deze UK organisatie biedt een hele set aan mogelijkheden om tot in detail CO2 te berekenen. Er wordt rekening gehouden met de Nederlandse context. Hier zijn geen meerkeuzevragen; nee, alles wordt met getallen ingevoerd.
 • Huis: 3200 kWh met een gemiddelde 0,5 kgCO2e/kWh = 1,6 ton (ik weet niet wat dit is voor mijn energieleverancier Greenchoice, maar ik hoop een stuk lager)
 • Vliegen (0), Auto (Toyota Prius: 0,5 ton, obv selectie uit omvangrijke auto-database met g/km uitstoot voor alle autotypen en bouwjaren), trein (20.000 km trein = 0,9 ton)
 • Daarna volgt een hele waslijst aan producten en diensten (‘secondary’) waar ik jaarlijkse kosten voor moet inschatten. Best lastig, maar wel heel persoonlijk (en confronterend): hoeveel geef ik per jaar uit aan..eten/drinken, kleding, papierproducten, elektronica, voertuigen, telecom, hypotheek/huur, verzekeringen, vrije tijd, onderwijs, etc. Elke categorie heeft een omrekenfactor van euro’s naar CO2. Als je dit goed wilt invullen, zou je je bankrekening moeten factchecken, maar dat kost wel een paar uur voordat je dat hebt uitgeplozen.. Ik heb voor nu globaal geschat.

De uitkomst: 18 ton CO2e voor ons huishouden, waarvan een opvallende 7 ton door voedsel (geen vragen over hoe vaak vlees, dus alleen gemiddelden) en 3 ton door m’n hypotheek. Die is nieuw voor mij. Maar het is helaas niet duidelijk of dit dan CO2 ‘afschrijving’ voor de bouw van je huis is, of dat de financiële dienstverlening veel uitstoot veroorzaakt. Ik vermoed het eerste, gezien de omvang. Alhoewel: ook mijn verzekeringen veroorzaken bijna een ton. Misschien vanwege CO2 intensieve beleggingen ermee? Ik kan me haast niet voorstellen dat die paar kantoormedewerkers zoveel uitstoten met hun lease-auto’s. Verder is onze impact laag omdat we niet vliegen (vorig jaar wel: retourtje Zuid-Korea, hop meteen 4 ton!) en omdat we energieneutraal wonen en weinig autorijden. (Maar die 0.5 ton voor de auto lijkt wel erg laag, gezien de 2,5 ton bij Milieucentraal.)

 

Conclusies

Terug naar de 4 vragen waarmee ik begon.

Wat is mijn jaarlijkse CO2 uitstoot?

 • Antwoord: ergens tussen de 16 en 25 ton CO2 voor ons huishouden, afhankelijk van hoe goed ik de antwoorden kan inschatten en van de mate waarin de rekenmodellen mijn persoonlijke situatie meenemen (wordt er wel/niet gevraagd naar kinderen, huisdieren en zonnepanelen?) en up to date zijn (NS rijdt sinds januari 100% op windstroom).

Hoe nauwkeurig kan ik dit berekenen? 

 • Antwoord: niet nauwkeurig. 20 ton plus of min 5 ton betekent +/- 25%. Zonder uitzondering lijken de tools zich te beperken tot bepaalde vragen, waardoor andere factoren niet of slechts grof meegenomen worden.
 • Aangezien deze uitkomsten op basis van schattingen over mijn eigen gedrag zijn, is er nog meer ruis te verwachten. Een beetje sociaal wenselijk antwoorden is heel goed mogelijk bij dit soort dingen.
 • Het valt vooral op hoe weinig de tools uitleg geven over de gebruikte aannames en wat er wel en niet inzit: als in het VK 3 ton CO2 pp (40%) voor overheidsuitgaven wordt gerekend, hoe komt dit dan in het model van Milieucentraal terug? Zit de uitstoot van de bouw van mijn huis erin? Hoe komt het dat de tools zulke verschillende uitkomsten op deelcategorieen hebben? En waarom kan ik mijn poes niet invoeren? Die eet misschien waarschijnlijk het meeste vlees van ons allemaal.

Hoeveel kan ik morgen zelf beïnvloeden? 

 • Antwoord: misschien een derde. Huis en huur liggen vast. Aangezien we weinig autorijden valt daar voor ons relatief weinig te halen. Maar voedsel valt direct op. Dit is een kwart van de uitstoot van een gemiddeld huishouden en voor ons wellicht een derde (7 ton), zoals bij elke tool er uitrolt. Gevoelsmatig blijft bij mij wel de vraag hangen of dit nu echt klopt voor onze situatie, en of ik na gedragswijziging de vragen anders zou beantwoorden. En of ik dus significante lagere CO2 uitstoot uit de tools terug zal krijgen. Ga ik nu minder vlees en zuivel eten? Om eerlijk te zijn: ik ga toch eerst nog eens meer info bekijken of ik het echt zo verkeerd aanpak met 2x in de week vlees en biologische melk..

Is onze CO2 uitstoot veel of weinig?

 • Antwoord: weinig voor Nederland, te veel voor het klimaat. Uitgaande van 20 ton CO2 met zn 4en is dat ton pp. Dat is de helft van het Nederlands gemiddelde van 10 ton p.p. en 20% boven het wereldgemiddelde van 4 ton (bron: Carbon Footprint). Waarbij die 4 ton dus de huidige klimaatverandering veroorzaakt en dus omlaag moet.

Enigszins gedesillusioneerd blijf ik achter. Er is een wereldprobleem met CO2, maar ik kan mijn eigen bijdrage niet nauwkeurig achterhalen. Er is gedragsverandering nodig, maar de feedbacktools verschillen sterk in uitkomst. Ik wil graag fact-based het belangrijkste als eerste aanpakken, maar het enige dat ik krijg zijn lijstjes met ‘dingen die helpen’. Geen wonder dat niet veel mensen bezig zijn met hun eigen CO2 footprint.. Je moet wel erg veel energie steken in iets dat confronterend is om antwoorden te krijgen die vooral bevestigen wat je al wist: je bent een ecofreak. Of: je bent een vervuiler!

Dat moet anders!

Maar eerst deze vraag: hoeveel CO2 is nog verantwoord?

Advertentie

2 gedachtes over “Wat is mijn CO2 uitstoot?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s